Bitcoin node nedir?
Bitcoin ağında node’lar çok önemli bir rol oynar.
Node, kuralları izleyip bilgi paylaşan, diğer bilgisayarlara bağlı bir bilgisayardır.
“Full node”, Bitcoin’in eşler arası ağında bulunan ve tüm Bitcoin blok zincirinin bir kopyasını barındıran ve senkronize eden bir bilgisayardır.
Node’lar, bir kripto para birimi ağını çalışır durumda tutmak için gereklidir.
Bu derste, farklı node türleri ve Bitcoin ağındaki işlevleri hakkında bilgi edineceksiniz.
Bitcoin ağında node’lar çok önemli bir rol oynar. Nodeları, yasal Bitcoin işlemlerini yasal olmayan işlemlerden ayırmak için sürekli olarak Bitcoin blok zincirini izleyen ‘koruyucular’ olarak hayal edebilirsiniz. Temel görevleri, halihazırda başka bir yerde kullanılmış olan Bitcoinlerin çift harcama girişimlerini önlemektir.
Neler “full node” olarak adlandırlır?
“Node” ve “full node” terimleri genellikle eş anlamlı olarak kullanılır, ancak aslında bu ikisi arasında bir fark vardır.
Bitcoin Core belgelerine göre, “full node, işlemleri ve blokları tamamen doğrulayan bir programdır. Neredeyse tüm full node’lar, diğer full node’lardan gelen işlemleri ve blokları kabul ederek, bu işlemleri ve blokları doğrular ve ardından bunları, diğer full node’lara aktararak ağı da destekler.”
Kripto para almaya hazır mısınız?
Hemen başlayın“Light node” nedir?
Ayrıca, çalışması için full node’lara bağlı olan “light node’lar” veya “lightweight node’lar” da vardır. Bitcoin blok zincirinden yalnızca blok başlıkları indirdikleri ve bu nedenle tüm blok zincirini depolamadıkları için, full node’lara göre çok daha az indirme ve depolama kapasitesine ihtiyaç duyarlar. Tek görevleri, basitleştirilmiş ödeme doğrulaması (SPV) kullanarak blok zincirindeki işlemleri doğrulamaktır.
Full node, işlemleri ve blokları doğrular, ve Bitcoin ağını desteklemek için diğer full node’lardan gelen işlemleri ve blokları kabul eder.
Blok zincirinde fikir birliği
Merkezi olmayan bir ağdaki fikir birliği, ağın çalıştığı kurallara göre tanımlanır ve bloklarda bulunan bilgilerin geçerliliğini onaylar. Node’lar arasındaki fikir birliğini sürdürmek, işlemlerin doğrulanması ve tekliflerin oylanması, full node’ların ana görevleri arasındadır.
Full node türleri
Full node türlerinden biri, blok zincirin başlangıcından belirli bir sınıra ulaşana kadar blokları indiren ve ardından en eski blokları silen “kısaltılmış/budanmış full node’dur”(pruned full node). Karar ağacının alt ağacı kaldırıldığı için, “budanan/kısaltılan” node, hard diskte daha az yer kapladığından buna “kısaltılmış/budanmış” node denir.
Öte yandan arşiv full node’ları (archival full node), tüm blok zincirini barındırır ve kısaltılmış/budanmış full node’dan (pruned full node) çok daha fazla hard disk alanı kaplar. Arşiv node’ları, daha fazla alt kategoride sınıflandırılır.
Arşiv full node’ların (arşiv düğümleri) alt başlıkları
Arşiv full node’ları; madencilik node’larını, stake etme node’larını (staking nodes) ve authority node’larını içerir. Masternodelar başka bir özel node türüdür.
Arşiv full node’ları (arşiv düğümleri), tüm blok zincirini barındırır ve kısaltılmış full node’dan çok daha fazla hard disk alanı kaplar.
Madenci node’ları
Genellikle madenciler olarak anılan bu node’lar, “madencilik” adı verilen bir süreçte karmaşık kriptografik bulmacaları çözer. Her madenci, blok zincirinde yeni bir blok oluşturan ilk node olmayı ve gerekli işi yapan kişi (buna Proof of Work adı verilir) olduğunu kanıtlamayı amaçlamaktadır. Tüm ağ bir işlemi doğruladığında, mevcut blok zincirine yeni bir blok eklenir ve madenci ödül alır.
Bitcoin whitepaper’da Satoshi, “node (düğüm)” kelimesini “madenci” ile eş anlamlı olarak kullandı, ancak yıllar geçtikçe bu iki tanım biraz genişledi. Teknik olarak “nodelar” olsalar da; “madenciler” Bitcoin blok zincirine bloklar eklemek ve bunu yaptıkları için ödül almak adına özel ASIC donanımı kullanır. ASIC kısaltması, Bitcoin madenciliği gibi belirli bir kullanım için tasarlanmış “uygulamaya özel entegre devreler” anlamına gelir.
Staking Node’ları
Staking node işlemlerinin doğrulanmasının altında yatan fikir birliği ilkesi Proof of Stake'dir. Blokların oluşturulmasına ve onaylanmasına katılmak için, stakerların belirli miktarlarda coin tutmaları gerekir. Yatırım yapılan coinlerin yanı sıra, stake etme algoritmaları; blok zincirindeki zamanı, blok zincirindeki toplam staker sayısını ve bir bloğu kimin doğrulayacağını belirlemede rastgele bir faktörü de dikkate alır.
Authority Node’ları
Yine bir başka fikir birliği modeli, özel zincir kurulumlarında daha popüler olan Proof of Authority’dir. “Otoriteler” olarak adlandırılan node’lar, blok zincirinde yeni bloklar oluşturmak ve doğrulamak için belirlenir. Authority Node’ların çoğu doğrulama için gereklidir.
Masternode’lar
Son olarak, masternode’lar başka bir full node türüdür. Tüm blok zincirini depolamanın ve işlemleri doğrulamanın yanı sıra, masternode’lar tüm ekosistemlerini stabilize edip güvence altına alır ve özel işlemler, anlık işlemler, hazine yönetimi ve finansmanı, ve yönetim oylama gibi hizmetler sunar.
Kripto para almaya hazır mısınız?
Hemen başlayınSORUMLULUK REDDI BEYANI
Bu makale, herhangi bir yatırım tavsiyesi veya kripto varlıkları satın almak için bir teklif veya icaba davet niteliği taşımamaktadır.
Bu makale yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve bu makalenin veya burada yer alan görüşlerin adilliğine, doğruluğuna, bütünlüğüne veya dürüstlüğüne ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya garanti verilmemeli veya bunlara güvenilmemelidir.
Bu makalede yer alan ifadelerden bazıları, mevcut görüş ve varsayımlarımıza dayalı olarak gelecekteki beklentilere atıfta bulunabilir ve gerçek sonuçlara, performansa veya bu ifadelerden farklı olaylara yol açabilecek belirsizlikler içerebilir.
Bitpanda GmbH şirketi, iştirakleri ve/veya bağlı kuruluşları, danışmanları veya temsilcilerinin hiçbiri bu makale ile ilgili olarak herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedirler.
Yukarıda açıklanan olası fırsatlara ek olarak, kripto varlıkları alıp-satmanın riskli bir faaliyet olduğunu lütfen unutmayın.