Crypto Security
Ders 4
13 dk.

Kripto paralarımı nasıl güvende tutarım?

Blockchain teknolojisinin ve kripto para birimlerinin önemli bir avantajı da merkezi olmayan, güvenli eşler arası ağı hacklemenin veya manipüle etmenin gerçekten zor olmasıdır.

  • Para harcamadan bilgisayarınızın güvenliğini önemli ölçüde artırın

  • Bir kullanıcı olarak kendi davranışınızı değerlendirerek başlayın

  • Güvenliği sağlamak için güncellemeler, yedeklemeler ve güvenli şifreler çok önemlidir

Bu derste, bilgisayarınızı veya akıllı telefonunuzu nasıl güvende tutacağınızı ve kripto paralarınızı kaybetme riskini nasıl en aza indireceğinizi öğreneceksiniz.

Blockchain teknolojisinin ve kripto para birimlerinin önemli bir avantajı da merkezi olmayan, güvenli eşler arası ağı hacklemenin veya manipüle etmenin gerçekten zor olmasıdır.

Bu nedenle, güvenlik sorunlarıyla ilgili en belirgin tehditler, blockchain teknolojisinden veya Bitcoin gibi kripto para birimlerinden değil, bunlarla işlem yaptığımız yerlerden kaynaklanmaktadır: akıllı telefonlarımız, bilgisayarlarımız; cüzdanlarımızı ve kripto para birimlerini sakladığımız yerler ve kripto para alım satımı için kullandığımız web siteleri gibi.

Başka bir deyişle, blockchain tabanlı bir ağa bağlanmak için bir tür “köprü” olarak kullandığınız her şey, hacklenme riskine tabidir. Kendinizi bu tür güvenlik açıklarına karşı korumak olmak için bu önerilerimizi okuyabilirsiniz.

Tedbirli olun

Bilgisayar güvenliğindeki en zayıf halkanın insanlar, yani sizin ve benim gibi insanlar olduğuna dair bir söz vardır. Elimizdeki çeşitli güvenlik önlemlerine rağmen, hepimiz dikkatli olmalıyız ve güvenilir kaynak ve araçlarla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmalıyız.

Bu, internet ile alakalı olan her şey için geçerlidir, ancak kripto para birimleri söz konusu olduğunda çok daha önemli bir hale gelir. Ayrıca, para işin içinde olduğu için, varlıklarınızın dijital dünyada siz farkında bile olmadan çalınabileceği gibi bir gerçek vardır.

Kripto dünyasındaki varlıklarınızın üst düzeyde güvenliğini sağlamak için, alışkanlık haline getirilmesi gereken bir dizi uygulama ve alışkanlıklar vardır.

Güvenli siber alışkanlıklar edinin

Hepimiz ücretsiz wi-fi ağlarını seviyoruz ve fırsat bulduğumuz her yerde internete girmek bize çok cazip geliyor. Ancak aşina olmadığınız bir ağa erişmeden önce güvenli olduğundan emin olun. Güvenli olmayan ve üstünkörü kurulan ağlar ve web siteleri, telefonunuzda veya bilgisayarınızda sakladığınız herhangi bir cüzdan ve dolayısıyla paranız için ciddi riskler oluşturabilir.

Varlıklarınızı genellikle çevrimdışı tutmanız önerilir. Akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda bir cüzdan bulundurmanız gerekiyorsa, şifreli olduğundan ve yalnızca minimum miktarda para içerdiğinden emin olun.

  • Herkese açık olmayan bir e-posta adresi kullanın.

  • Akıllı telefonunuzu veya bilgisayarınızı asla gözetimsiz bırakmayın veya kimseye ödünç vermeyin.

  • Ayrıca, servise göndermeden önce cihazlarınızdaki cüzdanlardan tüm parayı aldığınızdan emin olun.

Bitpanda Akademi derslerini video olarak izleyin

YouTube’da izleyin

Yazılımınızı güncel tutun

Her ne kadar basit bir kural olsa da, yine de hatırlamakta fayda var: Tüm yazılımlarınızı güncel tutun ve güncelleme geldiğinde hemen güncellemenizi yapın. Kötü amaçlı yazılımlar, genellikle yazılım ve işletim sistemlerinin eski sürümlerindeki zayıflıklardan yararlanır, bu nedenle hazırlıklı olmak çok önemlidir.

Yazılımınızı güncellemeyi alışkanlık haline getirmenizi önemle tavsiye ederiz. Belirli bir gün tanımlayabilir ve örneğin tüm cihazlarınızı o gün güncelleyebilirsiniz.

Ancak, kripto uygulamaları için otomatik güncellemeleri etkinleştirmeyin. Yeni çıkan sürümler hatalar içerebilir. Bu nedenle, akıllı telefonunuza veya bilgisayarınıza yüklemeden önce bir uygulamanın sorunsuz çalışıp çalışmadığını görmek için birkaç gün beklemek en iyisidir. Buna, hizmetlerini kullandığınız blockchain şirketleri tarafından önerilen ürün yazılımı güncellemeleri de dahildir.

Kripto para almaya hazır mısınız?

Hemen başlayın

Şifrelenmiş bir parola yöneticisi kullanın

Ortalama bir internet kullanıcısı olarak bile, çevrimiçi kullandığınız sayısız hizmet için muhtemelen yüzlerce hesap oluşturmuşsunuzdur ve de dürüst olmak gerekirse, e-posta hesabınız, online mağazalar ve en sevdiğiniz müzik uygulaması için muhtemelen aynı şifreyi kullanıyorsunuzdur. Bu da birinin şifrenizi öğrenmesi halinde, tüm hesaplarınıza erişebileceği anlamına gelir.

Bu sorun için kolay bir çözüm var: Her hizmet için farklı şifreler oluşturduğunuzdan ve kullandığınızdan emin olun. Merak etmeyin, düzinelerce, hatta yüzlerce şifreyi ezberlemenize de gerek yok. Farklı şifreler kullanmak aslında çok kolaydır. Bunların hepsini KeePass veya Dashlane gibi şifrelenmiş bir şifre yöneticisinde saklamanız yeterli olacaktır.

Şifre yönetimini güvenli ve daha rahat hale getirmek için şifrelenmiş parola yöneticinizi hemen kurduğunuzdan emin olun.

Her hizmet için farklı şifreler oluşturduğunuzdan ve kullandığınızdan emin olun.

Mümkün olan her yerde iki faktörlü kimlik doğrulamasını (2FA) etkinleştirin

Hesaplarınızın ve varlıklarınızın hacklenme riskini önemli ölçüde önlemenin bir başka yolu, mümkün olduğunda “İki Yönlü Kimlik Doğrulama” veya kısaca 2FA olarak da adlandırılan İki Faktörlü Kimlik Doğrulamasını kullanmaktır. İster Google hesabınız için, isterse kripto para birimlerini kullanmayı içeren herhangi bir hizmet için olsun, bu teknoloji düşük maliyetlidir ve ek güvenlik katmanı eklerken uygulanması çok kolaydır.

Cep telefonunuza bir kimlik doğrulama uygulaması indirdikten ve hizmetler veya uygulamalar için iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirdikten sonra, her oturum açtığınızda şifrenize ek olarak altı haneli bir kod girmeniz istenecektir. Bu nedenle, kimlik doğrulama uygulamanızı indirin, kullandığınız tüm ilgili hizmetleri, uygulamaları ve cüzdanları kontrol edin ve 2FA'yı etkinleştirin. Bu, büyük fark yaratan küçük bir adımdır.

Kullandığınız tüm ilgili hizmetlerde, uygulamalarda ve cüzdanlarda 2FA'yı etkinleştirmek, büyük fark yaratan küçük bir adımdır.

Kolay ve uygun olması nedeniyle, varlıklarınızı çevrimiçi olarak saklamak için bir donanım cüzdanı kullanma eğiliminde olmayabilirsiniz. Ne kadar rahat olursa olsun, dijital varlıkları çevrimiçi olarak saklamanızı önermiyoruz. Her zaman bir donanım cüzdanı kullandığınızdan emin olun.

Şu anda, yalnızca iki üreticinin donanım cüzdanlarını önermekteyiz: Trezor veya Ledger. Bu iki üretici, hem kripto dünyasında uzun zamandır bulunuyor, hem de ürünlerinin teknolojik özelliklerini sürekli geliştiriyorlar.

Kripto para alım-satımı için güvenilir bir platform seçin

Dijital varlık işlemleriniz için en uygun platformu seçmek, maksimum güvenlik ve rahatlık sağlamak açısından çok önemlidir. Kripto para dünyasına girmeye karar verdikten sonra, kurulumun ayrılmaz bir parçası da, size en uygun platformu bulmak için araştırma yapmaktır.

Dikkatinizi çekmek için yarışan sayısız platformun olması size bunaltıcı gelebilir. Neyse ki, seçeneklerinizi daraltmanıza yardımcı olacak birkaç faktör de mevcut.

Deneyimli bir ekiple, güvenli ve düzenli bir ortamda çalışan bir platform bulmak istemeniz gayet normal. Söz konusu platformun, müşterilerine kullanımı kolay bir arayüz sunarken, yeterli likidite ve makul hacimler sağlaması; en son teknolojiyi ve güvenliği kullanması gerekmektedir. Ayrıca, güvenilir uluslararası müşteri desteği sağlamak için seçtiğiniz platformun, kripto para birimlerinin yanı sıra fiat para birimlerini de desteklemesini isteyebilirsiniz.

Merkezi Avusturya’nın Viyana şehrinde bulunan Bitpanda, hem yeni başlayanlara hem de deneyimli kullanıcılara kripto paraları ve dijital varlıkları sunma konusunda Avrupa’nın en yenilikçi yatırım platformudur. Bitpanda platformu, dijital varlıkların alım-satımına hızlı, güvenli ve kolay erişimin yanı sıra, çok çeşitli ödeme seçenekleri sunar. Bitpanda Pro, çok sayıda işlem çiftinin yanı sıra, profesyonel trader’lar ve kurumlar için sektördeki en düşük ücretleri sunarak dünya çapında 54 ülkede mevcuttur.

Tek bir hata noktasından kaçının ve riskleri çeşitlendirin

Güvenlik açısından, tek bir hata noktası veya saldırı noktası kötüye işarettir. Tek bir hata noktası (SPOF), başarısız olursa tüm sistemin çalışmasını durduran bir sistemin bileşeni olarak tanımlanır. Bu, bir yedekleme değil, birden çok yedekleme (örneğin, farklı USB belleklerde), birden çok cüzdan ve birden çok şifre oluşturmanız gerektiği anlamına gelir.

İşte tam da burada soğuk cüzdanların veya donanım cüzdanlarının önemini bir kez daha tekrarlamak istiyoruz. Sürekli internet bağlantısı olan, hatta bilgisayarınızla sürekli bağlantı halinde olan hiçbir şeye güvenmeyin. Kripto paralarınızın alım-satımı için güvenilir bir platform seçmekten bahsetmiş olsak da lütfen online olarak alım-satım işlemi yapsanız da  online olarak saklamayın.

Bir borsada işlem yapıyorsanız, likidite oluşturmak için borsada kalan bazı fonlara ihtiyacınız vardır. Bununla birlikte, ne kadar alım satım yapmak isteyeceğinize karşı, gerçekten ne kadara ihtiyacınız olduğuna karar verin. Söz konusu borsa, hackerlar tarafından saldırıya uğrarsa, tüm kripto varlıklarınızın bu borsa cüzdanında durmasını istemezsiniz. Mt. Gox. örneğini hatırlayalım. En saygın borsa bile saldırıya uğrama riski altında olabilir.

Sürekli internet bağlantısı olan veya hatta bilgisayarınızla sürekli bağlantı halinde olan hiçbir şeye güvenmeyin.

Sonuç olarak, bir borsa hacklendiğinde para kaybetme riskini ortadan kaldırmak için bir donanım cüzdanı kullanarak fonlarınızı internete bağlanmadan saklayın.

Bu tür güvenlik önlemlerini uygulamayı alışkanlık haline getirin ve kripto alanındaki tüm işlemlerinizin amaçlandığı gibi hızlı, güvenli ve gizli olduğundan emin olmak için düzenli olarak kontrollerini yapın.

Kripto para almaya hazır mısınız?

Hemen başlayın

This article does not constitute investment advice, nor is it an offer or invitation to purchase any digital assets.

This article is for general purposes of information only and no representation or warranty, either expressed or implied, is made as to, and no reliance should be placed on, the fairness, accuracy, completeness or correctness of this article or opinions contained herein. 

Some statements contained in this article may be of future expectations that are based on our current views and assumptions and involve uncertainties that could cause actual results, performance or events which differ from those statements. 

None of the Bitpanda GmbH nor any of its affiliates, advisors or representatives shall have any liability whatsoever arising in connection with this article. 

Please note that an investment in digital assets carries risks in addition to the opportunities described above.