Başlangıç
Ders 3
7 dk.

Madencilik zorluğu nedir?

Bitcoin gibi bir kripto paranın madencilik zorluğu, her blok için doğru hash’i bulmanın ne kadar zor ve zaman alıcı olduğunu gösterir.

  • Madencilik zorluğu, Bitcoin madenciliği sürecinde kullanılan bir ölçü birimidir

  • Zorluk, karmaşık bir kriptografik bulmacayı çözmenin ne kadar zor olduğunu gösterir

  • Ağdaki madenci sayısına bağlı olarak yeni birimler çıkarmanın zorluğu zamanla artar veya azalır

  • Hedef blok süresini korumak için zorluk seviyesinde artışlar gereklidir

Bu derste, madencilik zorluğunun temellerini öğreneceksiniz.

Bitcoin gibi bir kripto para daha popüler hale geldikçe, eşler arası ağına katılan bilgisayarların sayısı da artar. Madenciler, sınırlı blok ödülleri için birbirleriyle rekabet ederler. Daha fazla katılımcı ve daha fazla bilgi işlem gücüyle, tüm ağın sözde "hashpower"ı buna bağlı olarak artar.

Bu, aynı zamanda madencilik zorluğu veya zorluk olarak da adlandırılır ve Bitcoin madenciliğinin temellerini kavradığınızda anlaşılması daha kolay olacaktır. Bitcoin işlemlerinin her 10 dakikada bir (= 600 saniye) blok zincirine eklenen bloklarda saklandığını bir önceki derste öğrenmiştiniz.

Yaklaşık 10 dakikada, bir bloğun işlenmesi için gereken süreyi korumak için, zorluğun periyodik olarak ayarlanması gerekir.

Bitcoin ağındaki madencilik zorluğu, ağda 2.016 blok çıkarıldıktan sonra otomatik olarak ayarlanır. Zorluğun yukarı veya aşağı doğru ayarlanması, madencilik ağındaki katılımcı sayısına ve bunların birleşik hash gücüne bağlıdır.

Kripto para almaya hazır mısınız?

Hemen başlayın

Madencilik ekipmanı, Bitcoin'in başlangıcından bu yana önemli ölçüde gelişti:

  • İlk zamanlarda madenciler, bilgisayarlarının CPU'larını Bitcoin madenciliği yapmak için kullanmışlardır

  • Madenciler, sonunda grafik kartlarının Bitcoin madenciliği için daha uygun olduğunu fark etmişlerdir

  • Bununla birlikte, grafik kartları daha fazla enerjiye ihtiyaç duymuştur

  • Son yıllarda, özellikle Bitcoin madenciliği için özel "ASIC'ler" (uygulamaya özgü tümleşik devre) geliştirilmiştir.

  • Halen, Bitcoin ve diğer dijital paralar, birçok madencinin blok ödülleri arayışında güçlerini ve hash oranlarını birleştirdiği madencilik havuzları aracılığıyla çıkarılıyor

Geçerli blok oluşturmak için matematiksel bulmacaları çözmek büyük miktarda hesaplama gücü gerektirir. Zorluk sürekli olarak arttığı için, madenciler Bitcoin madencilik havuzlarında güçlerini birleştiriyor ve matematik bulmacalarını birlikte çözüyor. Doğru hash’i bulan ilk bireysel madenci veya madencilik havuzu blok ödülünü alıyor.

Genellikle, blok ödülleri, Bitcoin gibi bir blok zinciri ağına özgü yeni coin veya token’lardan  oluşur. Bir madencilik havuzunda, blok ödülleri, madencilik havuzundaki bilgi işlem gücü paylarıyla orantılı olarak katılımcılar arasında paylaştırılır. Bu şekilde her katılımcı sürece yeterince yatırım yapmış olur.

Bitcoin madenciliği samanlıkta iğne aramak gibidir. Çoğu hash, Bitcoin kodu tarafından oluşturulur, ancak bunlardan yalnızca biri doğrudur.

Dijital para birimleri için "madencilik" yapmanın, aslında altın kazmak gibi değil de samanlıkta iğne aramak gibi olduğunu biliyoruz. Elbette ki başka farklılıklar da var.

Tüm gezegende (ve uzayda) hala keşfedilmemiş rezervleri bulunan altının aksine, Bitcoin'in sınırlı sayıda olan 21 milyon birimi vardır. An itibariyle, tüm bitcoinlerin %85'inden fazlası zaten çıkarılmış durumdadır ve son Bitcoin'in 2140 yılına kadar çıkarılacağı tahmin edilmektedir.

Son Bitcoin de çıkarıldığında zorluğa ne olur?

21 milyon Bitcoin’in tamamı çıkarıldıktan sonra, madencilerin, Bitcoin ağının çalışmasını sürdürmek için ağa katkıda bulunmaları gerekecektir. Yeni bloklar oluşturulmaya devam edecek ancak ödüller değişecektir. Madenciler, blok ödülü olarak yeni coin’ler almak yerine, ağ içinde işlem gönderen kişiler tarafından harcanan işlem ücretlerinden pay alacaklar.

Kripto para almaya hazır mısınız?

Hemen başlayın

SORUMLULUK REDDI BEYANI

Bu makale, herhangi bir yatırım tavsiyesi veya kripto varlıkları satın almak için bir teklif veya icaba davet niteliği taşımamaktadır.

Bu makale yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve bu makalenin veya burada yer alan görüşlerin adilliğine, doğruluğuna, bütünlüğüne veya dürüstlüğüne ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya garanti verilmemeli veya bunlara güvenilmemelidir.

Bu makalede yer alan ifadelerden bazıları, mevcut görüş ve varsayımlarımıza dayalı olarak gelecekteki beklentilere atıfta bulunabilir ve gerçek sonuçlara, performansa veya bu ifadelerden farklı olaylara yol açabilecek belirsizlikler içerebilir.

Bitpanda GmbH şirketi, iştirakleri ve/veya bağlı kuruluşları, danışmanları veya temsilcilerinin hiçbiri bu makale ile ilgili olarak herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedirler.

Yukarıda açıklanan olası fırsatlara ek olarak, kripto varlıkları alıp-satmanın riskli bir faaliyet olduğunu lütfen unutmayın.