Altcoin nedir?
Bitcoin'in ilk ve en eski kripto para birimi olması, bugün mevcut olan diğer tüm kripto para birimleri için bir tür öncü olarak görüldüğü anlamına gelir.
Altcoinler, ilk ve en eski kripto para birimi olan Bitcoin'e alternatif kripto para birimleridir.
Bitcoin'den sonra piyasaya sürülen kripto para birimleri altcoin olarak kabul edilir
Bitcoin dışındaki kripto para birimleri için daha geniş kapsamlı bir terimdir
Bu derste, altcoinlerle ilgili temel bilgileri öğreneceksiniz.
Bitcoin'in ilk ve en eski kripto para birimi olması, bugün mevcut olan diğer tüm kripto para birimleri için bir tür öncü olarak görüldüğü anlamına gelir. Nisan 2018'de Coinmarketcap, Bitcoin hariç her biri “altcoin” kategorisine giren 1.500'den fazla kripto para birimini listeledi.
Ağustos 2019'daki piyasa değeri açısından, Coinmarketcap'teki en popüler altcoinler (en yukarıdan başlayarak), Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, Tether, Binance Coin, EOS, Bitcoin SV, Stellar, Cardano ve Monero’ydu.
Bazı altcoinler çok da eski değildir. Bu aynı zamanda, kripto para birimlerinin ilk günlerinde piyasa değeri açısından ilk 10'da yer alan bazı altcoinlerin, artık eskisi kadar popüler olmadığı anlamına gelir.
“Piyasa değeri” (market capitalisation/cap) terimi, bir kripto para biriminin piyasa değerinin belirlenmesinde önemli bir ölçüttür. Bu rakam, bir kripto para biriminin cari piyasa fiyatı ile piyasadaki toplam coin sayısının (dolaşımdaki arz olarak bilinir) çarpımı ile gösterilir.
Dar kapsamlı olarak tanımlanmış kullanım durumları için geliştirilmiş altcoinler de vardır.
Tüm altcoin’lerin ortak bir özelliği var mı?
Bitcoin, Ether ve diğerleri gibi kripto para birimleri, yalnızca yerel ortamlarında değil, çeşitli platformlarda da ödemeler için kullanılabilir. Çoğu altcoin, Bitcoin'den çok da farklı değildir ve yalnızca farklı dağıtım yöntemleri veya farklı madencilik algoritmaları gibi benzersiz özellikler sunar.
Yine de çoğu altcoin, bir değer deposu olarak hizmet etmek ve merkezi olmayan eşler arası ödemeleri idare etmek amacıyla kripto para birimleri olarak da işlev görür. Diğer coinlerden daha yüksek işlem hızı veya daha fazla gizlilik sunabilirler. Dar kapsamlı olarak tanımlanmış kullanım durumları için bazı altcoinler geliştirilmiştir. Bitcoin'in orijinal amacı olan eşler arası ödeme ağı sunmak dışında farklı amaçları olabilir.
Bitcoin çatalları ve Bitcoin’e dayalı kripto para birimleri
Birkaç kripto para birimi, Bitcoin'in teknik standartlarına dayanmaktadır. Genellikle sabit bir arzları vardır ve Proof-of-Work adı verilen bir işlemle çıkarılmaları gerekir. Bu kripto para birimlerinden en önemlisi Litecoin'dir.
Bitcoin'den çatallanan ilk altcoin Namecoin'di. Namecoin, Nisan 2011'de piyasaya sürüldü ve Bitcoin'in kaynak koduna dayanıyordu. Ayrıca, Bitcoin gibi 21.000.000 coin ile sınırlıdır. Namecoin'in kurucuları, Namecoin'i “ademi merkeziyetçilik, güvenlik, sansür direnci ve gizliliği geliştiren ve; DNS ve kimlikler gibi internet altyapısının belirli bileşenlerinin hızını artıran, deneysel bir açık kaynak teknolojisi” olarak tanımlıyor.
Bitpanda Akademi derslerini video olarak izleyin
YouTube’da izleyinLitecoin
Litecoin, Bitcoin'in “altını” için “gümüş” bir alternatif olmak üzere oluşturulmuş bir altcoindir. Bitcoin ağında bir işlemi onaylamak için ortalama süre 10 dakikanın biraz üzerindeyken, Litecoin ağında yaklaşık 2,5 dakika sürer. Litecoin başlangıçta, ortalama bir kullanıcı için madenciliğe erişimi kolaylaştırmak amacıyla yola çıkmıştı. Litecoin; Scrypt adı verilen, Bitcoin'den temelde farklı bir kriptografik algoritma kullanır.
Ethereum ve merkezi olmayan uygulamalar (DApps)
Ethereum'un blok zincirinde çalışan Ether, şu anda piyasa değeri açısından en büyük ikinci kripto para birimidir.
Bitcoin'den farklı olarak, Ethereum'un arkasındaki amaç yalnızca eşler arası ödemeleri mümkün kılmak değil, aynı zamanda kesinti, dolandırıcılık veya herhangi bir üçüncü taraf müdahalesi olmaksızın çalışan merkezi olmayan uygulamalar (DApp) için bir tür işletim sistemi olarak hizmet etmektir.
Bu nedenle, merkezi olmayan Ethereum ağındaki bilgisayarların iki işlevi vardır: işlemleri kaydetmek ve akıllı sözleşmeler üretmek.
DApp'ler, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiştir ve bunların avantajı, hesaplamanın merkezi olmamasıdır. Geliştiriciler, ağdaki bilgi işlem gücünü kullanmak için Ether ile ücretlendirilir. Ethereum ağını tek bir kurum veya otorite kontrol etmez ve temel bileşenler dağıtılır. Bu nedenle, müşterilere gelişmiş ve güvenli uygulamalar deneyimi sunan ağa saldırmak neredeyse imkansızdır.
Ethereum blok zincirine token uygulamak adına, akıllı sözleşmelerin teknik standardı, ERC-20’dir.
Kripto para almaya hazır mısınız?
Hemen başlayınDogecoin: eğlence amaçlı piyasaya sürülen kripto para birimi
Bitcoin ile dalga geçme amacıyla oluşturulmuş birçok kripto para birimi vardır. Bu bağlamda en dikkate değer altcoin, 2013 yılında yaygın olarak bilinen bir internet meme’i kullanılarak, bir “şaka para birimi” olarak tasarlanan Dogecoin'dir. Şaşırtıcı bir şekilde, Dogecoin hızla popülerlik elde etmiştir ve Ağustos 2019 itibarıyla 298.770.000 ABD dolarına yakın bir piyasa değeri kazanmıştır.
Diğer altcoinlerden farklı olarak, Dogecoin'in genel ticari kullanımları sınırlıdır, ancak Dogecoin, diğer kullanıcılara ilginç içerikler sağlamak için Dogecoin ipuçları veren ve Dogecoin'i internette bahşiş amaçlı yapan sosyal medya kullanıcıları arasında popülerdir.
IOTA ve Tangle
Diğer bir popüler altcoin projesi, 2015 yılında kurulan açık kaynaklı bir ağ olan IOTA'dir. IOTA ağına katılan her birey, aynı teşvik ve ödüllere sahiptir. Önceki iki işlemi doğrulamak için hesaplama çalışması yapıldıktan sonra ödül, yeni katılımcının kendi işleminin doğrulanmasıdır. Böylece, katılımcılar “Tangle” adı verilen yapıda “pay-it-forward” işlem sisteminin parçası olurlar. Başka hiçbir finansal ödül sunulmaz, ağ ücretsizdir ve yüksek ölçeklenebilirliğe izin verir. IOTA katılımcıları ne kadar aktif olursa, işlemler o kadar hızlı doğrulanır.
Pantos: çoklu blockchain token sistemi
Diğer yandan Pantos projesi, merkezi olmayan çapraz token transferleri için yeni standartlar sağlamak üzere yola çıkmıştır. PAN, Pantos'un arkasındaki ERC20 token’ıdır. PAN, ilk evrensel payda token’ı olmak için oluşturulmuştur. Pantos teknolojisinin amacı, varlıkların bir blok zincirinden diğerine aktarılmasını sağlamaktır.
Örneğin, bir şirketin hissesini örnek bir kullanım olarak ele alalım ve belirli bir şirketteki mülkiyet hisselerinin, yardımcı program token’ları olarak bir blok zincirinde tokenize edileceğini varsayalım. Bu durum, kripto piyasasında hisse senedi alım satımını mümkün kılacaktır.
Yine de beş farklı proje, beş farklı blok zincirinde aynı hisse senedi için bir yardımcı token getirirse, bu durum, büyük fiyat farklılıklarına yol açar. Pantos, beş blok zincirinin tümü için evrensel bir payda çözümü sunar ve kullanıcılar daha sonra hangi blok zincirini tercih edeceklerine karar verebilir.
Altcoinler “yok” olabilir mi?
Kısacası, evet. Aslında, Bitcoin'in piyasaya sürülmesinden sonra, başarısız olan veya ilk etapta başarılı olması amaçlanmayan çok sayıda altcoin olmuştur, çünkü bunlar çoğu durumda dolandırıcılık projeleri olarak veya pump and dump coinler olarak piyasaya sürülmüştür.
Bununla birlikte, bir altcoin'in başarısız olmasının ana nedeni, fayda eksikliğidir. Bu, bir altcoin kullanım durumunun, daha popüler başka bir altcoin ile çakıştığı anlamına gelir; her ikisi de kullanıcıya çok benzer özellikler ve hizmetler sunar. Yalnızca 2018'de binden fazla kripto para birimi başarısız oldu, yani 0,01 ABD dolarının altındaki değerlerle işlem gördüler.
Bununla birlikte, bir altcoin'in başarısızlığının arkasındaki ana neden, fayda eksikliğidir; yani kullanım durumunun, kullanıcıya çok benzer bir hizmet sunan daha popüler başka bir altcoin ile çakışması anlamına gelir.
Altcoinlerin Geleceği
Sektördeki bazı kişiler, tüm kripto para birimlerinin Bitcoin sayesinde geliştiğini ve tüm altcoinlerin yüzde 99'unun sonunda değersiz hale geleceğini iddia ediyor. Uzun vadede, özel bir kullanım senaryosu için sağlam bir altcoin geliştirilmelidir: dar kapsamlı olarak tanımlanmış bir amaca hizmet etmesi, makul bir düzenleyici çerçeve içinde ihtiyaca hitap etmesi ve uzun vadede değerini korumak için kitlesel benimsemenin istikrarlı bir şekilde geliştirilmesi gerekir.
Kripto para almaya hazır mısınız?
Hemen başlayınThis article does not constitute investment advice, nor is it an offer or invitation to purchase any digital assets.
This article is for general purposes of information only and no representation or warranty, either expressed or implied, is made as to, and no reliance should be placed on, the fairness, accuracy, completeness or correctness of this article or opinions contained herein.
Some statements contained in this article may be of future expectations that are based on our current views and assumptions and involve uncertainties that could cause actual results, performance or events which differ from those statements.
None of the Bitpanda GmbH nor any of its affiliates, advisors or representatives shall have any liability whatsoever arising in connection with this article.
Please note that an investment in digital assets carries risks in addition to the opportunities described above.