“Bitcoin madenciliği” nedir ve madencilik nasıl çalışır?
Madencilik, Bitcoin ağında önemli bir faaliyettir. Bu, eşler arası ağın, işlemleri doğrulama ve merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan ortak fikir birliğine ulaşma yöntemidir.
Madencilik, Bitcoin ağını çalışır durumda tutmak için çok önemlidir
Ağdaki işlemler madenciler tarafından doğrulanır ve madenciler ödül olarak yeni basılan birimleri alırlar
Madenciler matematiksel bulmacaları çözerken birbirleriyle rekabet halindedir
Madencilik, yoğun miktarda enerji tüketen bir faaliyettir
Madencilik kârının devamlılığı için özel donanım gereklidir
Bu derste, Bitcoin madenciliğinin temellerini öğreneceksiniz.
Bir önceki derste (2), Bitcoin'e ve genel olarak blockchain’e güç veren, siber saldırılara karşı dayanıklı teknolojinin, tek bir bilgisayar tarafından değil, aynı anda dünyanın dört bir yanındaki binlerce cihaz tarafından güncellenen merkezi olmayan bir hesap defterine dayandığından bahsetmiştik.
Bitcoin madenciliğinin amacı nedir?
Madencilik, herhangi bir kripto paranın blockchain’de yalnızca meşru işlemlerin doğrulanmasını sağlar. Madencilik, bir kripto para ağına istikrarlı bir yerleşim mekanizması sağlama sürecidir.
Bitcoin gibi kripto paraların "madencileri", bilgi işlem güçlerini eşler arası ağa tahsis eden bilgisayar sahipleridir.
Altın çıkarmak için kazma ve kürek kullanan altın madencileri gibi, bir Bitcoin madencisinin iki şeye ihtiyacı vardır: madencilik donanımı ve enerji.
Madenciler, bilgi işlem güçlerini ve enerjilerini Bitcoin gibi "Proof of Work" tabanlı bir kripto para ağına katkıda bulunan bilgisayar sahipleridir. Blockchain için yeni bir bloğu doğrulayan ilk madenci, kazılan para biriminin bir kısmını ödül olarak alır. Bu ücrete blok ödülü denir.
Kripto para almaya hazır mısınız?
Hemen başlayınBitcoin madenciliği süreci nasıl işliyor?
Bitcoin blockchain ağının nasıl çalıştığından daha önce bahsetmiştik. Madencilerin bilgisayarları (node/düğüm olarak adlandırılır), son on dakikadaki (Bitcoin'in sabit "blok süresi") bireysel işlemleri sürekli olarak bloklar halinde toplar ve bir araya getirir. Bilgisayarlar daha sonra, blockchain için, yeni bloğu doğrulayan ilk kişi olmak için karmaşık bir kriptografik bulmacayı çözmek adına rekabet eder.
Ağdaki her madencinin amacı bulmacayı en önce çözen olmaktır. Çabalarının bir ödülü olarak, çözümü bulan ilk madenci, yeni basılan Bitcoin’den belirli bir miktar alır.
Bir madenci, doğru çözümü her zaman ilk bulan kişidir. Bu daha sonra tüm ağa yayınlanır ve diğer düğümler çözümün doğru olup olmadığını kontrol eder. Her şey yolundaysa, yeni blok, blok zincirine eklenir.
Blok ödülleri, ağdaki herkesin sürece katılmasını ve ağın düzgün çalışmasını sağlamaya teşvik eder. Madencilik olmadan, blockchain teknolojisi bizim bildiğimiz şekilde çalışamaz.
Daha fazla Bitcoin birimi çıkarıldıkça, kriptografik bulmacaların zorluğu da artar. Madencilerin aynı miktarda Bitcoin kazanmaya devam etmeleri için bulmacaları çözme amacıyla hesaplama güçlerini artırmaları gerekmektedir.
Bulmaca çözme mekanizması, Bitcoin ağını saldırganların yarattığı tehlikeden korumak için gereklidir. Örneğin, birisi Bitcoin blok zincirindeki işlemleri tersine çevirmek isterse, bu tüm ağın bilgi işlem gücünün %51'ini alır (= %51 saldırısı).
Bununla birlikte, saldırıdan önce doğrulanmış işlemleri değiştirmek çok zor olduğu için böyle bir soygun oldukça pahalı ve sonuçsuz bir çabaya neden olacaktır. Bir işlem ne kadar eski olursa, soygun da o kadar zor olur.
Ayrıca, Bitcoin protokolü hiçbir zaman 21.000.000 Bitcoin'den fazla olmayacağını şart
koşuyor. Bu, Bitcoin arzının sınırlı olduğu, ayrıca arzın tamamının sabit ve nadir olmasının bir sonucu olarak, Bitcoin’in değerine potansiyel olarak katkıda bulunduğu anlamına gelir.
Tüm Bitcoin madenciliği yapıldığında, madenciler artık yeni basılan birimlerle değil, ağı kullanan başkaları tarafından ödenen işlem maliyetlerinin bir kısmıyla ödüllendirilecektir.
21.000.000 Bitcoin miktarının tamamı çıkarıldıktan sonra ne olur?
Bunun için daha zaman var. 28 Ağustos 2019 itibarıyla 17.901.575 Bitcoin çıkarıldı. Son Bitcoin'in 2140 yılı civarında çıkarılacağı tahmin ediliyor.
Kripto para almaya hazır mısınız?
Hemen başlayınSORUMLULUK REDDI BEYANI
Bu makale, herhangi bir yatırım tavsiyesi veya kripto varlıkları satın almak için bir teklif veya icaba davet niteliği taşımamaktadır.
Bu makale yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve bu makalenin veya burada yer alan görüşlerin adilliğine, doğruluğuna, bütünlüğüne veya dürüstlüğüne ilişkin açık veya zımni hiçbir beyan veya garanti verilmemeli veya bunlara güvenilmemelidir.
Bu makalede yer alan ifadelerden bazıları, mevcut görüş ve varsayımlarımıza dayalı olarak gelecekteki beklentilere atıfta bulunabilir ve gerçek sonuçlara, performansa veya bu ifadelerden farklı olaylara yol açabilecek belirsizlikler içerebilir.
Bitpanda GmbH şirketi, iştirakleri ve/veya bağlı kuruluşları, danışmanları veya temsilcilerinin hiçbiri bu makale ile ilgili olarak herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedirler.
Yukarıda açıklanan olası fırsatlara ek olarak, kripto varlıkları alıp-satmanın riskli bir faaliyet olduğunu lütfen unutmayın.